In memoriam: Markku Haapasalmi (1953–2012)

27.7.2012

Markku Haapasalmi.

Nurmon Jymyn kasvatti ja Seinäjoen Maila-Jussien 70- ja 80-luvun vaihteen ykkösvahti Markku Haapasalmi (1953–2012) on poissa. Nurmon Viitalankylällä kasvanut ”Hapsu” oli lukkarilegenda Mauri Pyhälahden vahva aisapari Jussien mitalijoukkueissa vuosina 1978–82.

Hän oli voittamassa Maila-Jusseille SM-hopeaa vuonna 1982 sekä SM-pronssia vuosina 1979, 1980 ja 1981. Haapasalmi pelasi viisi Itä-Länsi- ja neljä Liitto-Lehdistö-ottelua. Hänet palkittiin vuoden 1979 Itä-Lännessä Imatralla kentän parhaana pelaajana.

Markku Haapasalmi tunnettiin pesiskentillä rajusta heittokädestään ja vauhdikkaasta heittomyllystä Pyhälahden kanssa. Jussien 70-lopun fysiikkavalmentaja Jouko Elevaara kuvaa Markkua Maila-Jussien 75-vuotisjuhlakirjassa näin:

”Hapsu on lumonnut minut taistelijana. Harjoittelu on sujunut ongelmitta. Jos mies ei ole kesällä kunnossa, niin syy on valmentajassa. Hapsu on nopea, voimakas ja kestävä. Valitettavasti oppinut väärän lyöntityylin, joten karhun voimista ei saa täyttä hyötyä irti. Mahtava heittokäsi, mutta juoksutekniikka kaipaisi kohennusta. Nyt askel tömähtää kantapää edellä tantereeseen.”

Haapasalmi edusti Maila-Jussien lisäksi kasvattajaseuraansa Nurmon Jymyä, Vähänkyrön Viestiä, Peräseinäjoen Toivetta ja Koskenkorvan Urheilijoita. Hän lopetti pelaajauransa vuonna 1987. Tämän jälkeen hän teki pitkän työuran vakuutusyhtiössä ennen paluutaan pesäpallon pariin.

Vuosi sitten Haapasalmi nimettiin Nurmon Jymyn markkinointipäälliköksi vastuualueenaan yhteistyösopimuksien rakentaminen ja uusien kumppaneiden hankinta. Edelleen nuoruuden intoa täynnä ollut pesismies teki talven aikana lukemattomia ”kökkätunteja” seuralle. Kökissä metsää kaatui niin, että nuoremmat pojat olivat ihmeissään miehen tahdista. Jymyn markkinointipäällikkönä hän toimi kuolemaansa saakka.

Vielä keväällä energinen mies oli isännöimässä Nurmon Jymyn kotiotteluissa seuran yhteistyökumppaneita. Hänen tavoitteenaan oli luoda Seinäjoelle menestyvä pesäpallojoukkue yhdessä muiden pesäpallovaikuttajien kanssa. Tämä työ jäi kesken. Jymy ja seuran aktiivit menettivät Markussa vahvan toimijan ja pesäpalloväki reilun kaverin.

Markku Haapasalmi jää pohjalaiseen pesäpallohistoriaan yhtenä lajinsa legendoista. Nurmon Jymy ja Seinäjoen Maila-Jussit kunnioittavat pelimiehensä muistoa.

Ossi Viljanen, Nurmon Jymy   Erkki Valtamäki, Seinäjoen Maila-Jussit