IPV:n kunniagalleria avattiin: Lipsanen, Oinonen ja Kytösalmi ensimmäiset

25.5.2015

Imatran Pallo-Veikkojen kunniagalleria avattiin seuran 60-vuotisen historian kunniaksi.

Sulo Lipsanen, Lauri Oinonen ja Ilpo Kytösalmi on kutsuttu ensimmäisinä jäseninä Imatran Pallo-Veikkojen Kunniagalleriaan juhlavin menoin. Kunniagalleria avattiin IPV:n 60-vuotisjuhlaottelussa Linnalan pesäpallostadionilla sunnuntaina.

Nimet eivät olleet lopulta suurikaan yllätys, sillä kolmikko on tehnyt komean uran Imatran Pallo-Veikkojen 60-vuotisella taipaleella.

IPV:n hallituksen perustaman Kunniagallerian sääntöjen perusteella ensimmäinen kriteeri Kunniagalleriaan nimeämiselle on pitkä ja ansiokas pelaajaura, jonka päättymisestä on kulunut vähintään viisi vuotta. Toiseksi myös pitkäaikainen ja merkittävä järjestö- ja urheilujohtajaura IPV:n toiminnassa riittää ansioksi nimeämiseen. Vastaavasti muu ansiokas ja merkittävä toiminta IPV:n hyväksi on riittävä meriitti tullakseen nimetyksi Kunniagalleriaan, jonka nimityksistä päättää vuosittain IPV:n hallitus.

Kunniagallerian jäsen numero 1: Sulo Lipsanen

Sulo Lipsaseen henkilöityy oikeastaan koko IPV. Hän oli seuran perustajajäsen ja johtokunnan jäsen 20 ensimmäisen vuoden ajan, niistä viisi viimeistä vuotta puheenjohtajana. Vuonna 1975 hänet kutsuttiin IPV:n kunniapuheenjohtajaksi.

Aktiivisen järjestöuran jälkeen “Suli” toimi voimakkaalla otteella seuran taustalla muun muassa perustamansa tukiryhmän, Mänttiniskojen, peräsimessä.

Suli oli monessa mukana pesäpalloilun saralla pelaajana, pelinjohtajana ja tuomarina. Vuonna 1963 hänet valittiin vuoden tuomariksi ja samana vuonna hän sai kunnian tuomita vuotuisen Itä-Länsi-ottelun. Hänelle myönnettiin Pesäpalloliiton kultainen ansiomerkki vuonna 1975.

Kunniagallerian jäsen numero 2: Lauri Oinonen

“Lake” Oinonen oli IPV:n ensimmäinen huippupelaaja valtakunnallisella tasolla. Hän oli seuran perustajajäsen ja pelasi IPV:n edustusjoukkueessa 13 kautta tullen kolmasti valituksi Idän joukkueeseen arvo-otteluun. Pesispörssipisteitä hän keräsi uransa aikana 571.

Edustusjoukkueen pelinjohtajana Lake toimi 10 kautta voittaen joukkueensa kanssa kaksi SM-kultaa. Vuonna 1979 hänet valittiin Idän pelinjohtajaksi. Vielä edustusjoukkueen jätettyäänkin hän toimi seuran kakkosjoukkueen pelinjohtajana Ykköspesiksessä vuonna 1982 ja IPV:n naisjoukkueen pelinjohtajana naisten Ykköspesiksessä vuonna 1988.

Lake tunnettiin pelaajana ja pelinjohtajana juonikkaana veijarina, jonka kanssa vastustajat saivat koko ajan olla varuillaan.

Kunniagallerian jäsen numero 3: Ilpo Kytösalmi

Lempinimet ”Maneesin Taikuri” ja ”Mr. Pesäpallo” kertovat paljon Ilpo Kytösalmen upeasta pelaajaurasta, joka kesti IPV:n edustusjoukkueessa 22 vuotta. Hänen saavutuksensa ovat vertaansa vailla, kuten kaksi SM-kultaa ja yksi SM-pronssi, valinnat vuoden lukkariksi 1970 ja vuoden pesäpalloilijaksi 1971.

Oma lukunsa on hänen uransa pesispörssipisteillä mitattuna. Niitä kertyi 1944 ja hän sijoittui vielä vuonna 2014 pesispörssissä sijalle kuusi - 29 vuotta uransa päättymisen jälkeen.

Vuonna 2014 Ilpo Kytösalmi kutsuttiin Pesäpalloliiton kunniagalleriaan järjestysnumerolla 21.

IPV juhli arvokkaasti

Imatran Pallo-Veikkojen 60-vuotisjuhlissa muisteltiin menneitä ja nautittiin pöytien antimista. Iltajuhlan avasi puheenjohtaja Jani Valkeapää maljapuheellaan. Pesäpalloliiton tervehdyksen tilaisuuteen toi puheenjohtaja Ossi Savolainen ja Imatran kaupungin tervehdyksen kaupunginjohtaja Pertti Lintunen.

Sunnuntain juhlaottelussa IPV:n miesten ykköspesisjoukkue kukisti Haminan Palloilijat 2-0 (3-0,1-0).

Aiheesta lisää

Imatran Pallo-Veikkojen kotisivut

Lauri Heinon kuvia juhlaottelusta IPV-Hamina

Juhlaottelun IPV-Hamina lehdistötilaisuus (YouTube)

Ilpo Kytösalmi Pesäpalloliiton kunniagalleriassa (pdf)